Zdravlje

Koji je uticaj supe na zdravlje?

Sastav supe zavisi od polazne sirovini od koje je napravljena. Svim vrstama supe zajednički je visoki udeo vode, pritom mesne supe sadrže više proteina i mineralnih stvari poput cinka, kalcijuma, gvožnja i elektrolita, a supe sa povrćem bogate su vlaknima, vitaminima i fitohemikalijama. Fitohemikalije obično određuju boju takve supe, pa je tako supa od paradajza crvena zbog sadržaja moćnog antioksidansa likopena, supa od bundeve narandžasta je zbog beta karotena, a supa od brokule zelena je zbog biljnog pigmenta hlorofila. Samim time, jasno je da vredne molekule iz povrća i mesa ostaju u supi tokom pripreme.

Nutritivni sastav supe čini ovo jelo nezaobilaznim delom redukcijskih dijeta, detoksikacijskih terapija, ali i svakodnevnim okrepljujućim obrokom za sve generacije. Velika prednost supe je to što kao samostalan obrok organizmu istovremeno obezbeđuje toliko neophodnu tečnost i nutritivnost i to u obliku u kojem ih organizam najlakše aposrbira pa samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja.

 

Posetite Men’s Health za najnovije vesti o fitnesu!

Postavi komentar