Sastav supe zavisi od polazne sirovini od koje je napravljena. Svim vrstama supe zajednički je visoki udeo vode, pritom mesne supe sadrže više proteina i mineralnih stvari poput cinka, kalcijuma, gvožnja i elektrolita, a supe sa povrćem bogate su vlaknima, vitaminima i fitohemikalijama. Fitohemikalije obično određuju boju takve supe, pa je tako supa od paradajza crvena zbog sadržaja moćnog antioksidansa likopena, supa od bundeve narandžasta je zbog beta karotena, a supa od brokule zelena je zbog biljnog pigmenta hlorofila. Samim time, jasno je da vredne molekule iz povrća i mesa ostaju u supi tokom pripreme.
Nutritivni sastav supe čini ovo jelo nezaobilaznim delom redukcijskih dijeta, detoksikacijskih terapija, ali i svakodnevnim okrepljujućim obrokom za sve generacije. Velika prednost supe je to što kao samostalan obrok organizmu istovremeno obezbeđuje toliko neophodnu tečnost i nutritivnost i to u obliku u kojem ih organizam najlakše aposrbira pa samim time i najlakše koristi u svrhu očuvanja zdravlja.
Posetite Men’s Health za najnovije vesti o fitnesu!