istorija

Istorijat Fitnesa

Telesni razvoj i telesna aktivnost samo su bili rezultat prirodnog puta koji je bio određen praktičnim zahtevima života u divljini; bilo je od vitalne važnosti pobeći od neprijatelja i iskoristii sve što ti priroda daje da bi preživeo. Pokret tela bio je kombinacija motoričkih sposobnosti, manipulacija alatom i oruđem od prirodnih materijala (stena, grana stabala, kamen, školjka, glina itd.) i odbrane.

Kako bi preživio u teškom okruženju punom prepreka (prirodnih, živih i neživih stvorenja) i neprijatelja, čovek praistorije je morao da nauči ne samo kako da trči i hoda već i da: balansira, skače, puže, penje se, podiže teret i nosi ga na daljinu, baca i hva stvari, bori se.

Snaga i pokretljivost našeg pretka nisu razvijani kroz specijalne fitnes programe, metode ili dijete, već su oni bili driblani svakodnevnom, instinktivnom potrebom za ostvarivanjem praktičnih ciljeva za koje je bilo neophodno prilagoditi se.

Danas u strašno udaljenim delovima sveta još postoje plemena koja love i skupljaju, urođenici koji pojma nemaju šta je „nemam kondicije“ ili „idem malo u teretanu da dižem tegove“ i „uradio sam sto sklekova„.

 

Posetite Men’s Health za najnovije vesti o fitnesu!

1 mišljenja na “Istorijat Fitnesa”

Postavi komentar